ابتدا و بعد از دریافت نمودن اظهار نامه و سایر مدارک توسط گمرک ، کالا مورد ارزیابی دقیق قرار میگیرد تا از منطبق بودن کالا با اظهار نامه و مدارک مربوط به بار اطمینان حاصل شود.
پس از آن مبلغی توسط متصدیان حمل بار جهت ضمانت برای رساندن کالا به مقصد، بدون دخل و تصرف در زمان جابجایی از صاحب بار گرفته میشود. این مبلغ بسته به اینکه کالا تجاری است یا تولیدی، ارزشی که کالا دارد، کاربرد آن کالا، میزان حقوق ورودی کالا و… متغیر بوده و پس از برررسی های دقیق این مبلغ شناسایی می شود.
البته با توجه به زیاد بودن مبلغ های تضمین کالا و تنوع و تعدد کالا هایی که بواسطه ترانزیت نقل و انتقال میابند ، نمی توان معادل ریالی دقیقی برای تضمبن تعیین کرد، به همین جهت شرکت های باربری معمولا قراردادی را با شرکت های بیمه ( مورد تایید گمرک) منعقد کرده و برای هر پروژه ضمانت نامه های لازمه را برای گمرک دریافت میکنند که به آن «بن ترانزیت» گفته میشود.
پس از گذراندن این مراحل مجوز بارگیری و ارسال محموله صادر شده و پیش از آنکه ترانزیت از گمرک خارج شود یک بار دیگر کالا مورد بازرسی قرار میگیرد.
محموله ارسالی بایستی طبق برنامه زمانی پروانه ترانزیت به گمرک مقصد برسد. اگر این زمانبندی به هر دلیل دچار تاخیر شود محموله ذیل کالا های مضنون به کالای قاچاق قرار گرفته و در کمرک مقصد مورد بازرسی بسیار موشکافانه و دقیق قرار میگیرد.
این بررسی ها به این علت است که محموله ارسالی در میانه راه مورد دخل و تصرف قرار نگرفته باشد.
اما پس از آنکه محموله به گمرک مقصد رسید یک کارشناس در آنجا بار را بررسی و وضعیت محموله با آنچه در اسناد و مدارک و پروانه ترانزیت درج شده است مطابقت میدهد که مقایرتی در آن وجود نداشته باشد و پس از گذراندن این مرحله قبض انبار گمرک مقصد صادر میشود تا صاحب محموله کالای خود را ترخیص کند.